Destiny
| ![]() |
Jo heti Destinyn julkistamisen jälkeen, yleisön odotukset olivat korkealla pelin suhteen. Destiny putsasi palkintopöytiä useilla pelimessuilla ja Bungie panttasi tietoja pelin kampanjasta vedoten siihen, että pelaajat itse pääsisivät tutkimaan itse pelin maailmaa ilman ennakkotietoja, jolloin pelielämyksestä tulisi parempi. Julkaisuun liittyi myös draamaa Xbox-pelaajien suuttuessa Bungien suosittua PlayStation-pelaajia pelin alphan, betan ja lisäsisällön puolesta. Bungie oli kuitenkin aikaisemmin ollut pääosin Xboxille pelejä tuottanut pelistudio, kun nyt kelkka on kääntynyt Sonyn leiriin.
Destinyn tarina sijoittuu kauas tulevaisuuteen. Maan ilmakehään on aikoinaan saapunut massiivinen valkoinen The Traveller -nimeä kantava pallo, joka toi mukanaan ihmiskunnalle uutta teknologiaa. Teknologian avustuksella ihmiskunta pystyi levittäytymään asumaan myös aurinkokuntamme muille planeetoille. Kaikki ei mennyt kuitenkaan putkeen ja The Travellerin arkkivihollinen The Darkness saapui ja tuhosi ihmiskunnan lähes sukupuuttoon. Pelin alkaessa jäljellä on enää pieni alue maassa, jota The Traveller on onnistunut suojelemaan The Darknessilta. Tilannetta on pelastamassa ryhmä Guardianeja, jotka koittavat suojella ihmiskuntaa yhdessä The Travellerin kanssa. Yksi näistä Guardianeista on hahmo, jota pelaaja ohjastaa.
Yksinpelikampanjan tarina on ehkä suurin Destinyn kompastuskivi. Taustoista voisi vääntää vaikka kuinka eeppisen tarinan, mutta tarina on valitettavan kaukana eeppisyydestä ja vajoaa harmaaseen massaan. Tarinankerronta on myös toteutettu turhan sekavasti. Tarinaa kuljetetaan yksinpelikampanjan tehtävien ohessa: tehtävien aikana pelaajan mukana oleva Ghost kertoo tarinaa pelaajan edetessä. Ghost on pieni pelaajan olkapään päällä leijuva apulainen, joka lisäksi auttaa navigoinnissa ja ympäristön tutkimisessa. Tarinankerrontaa olisi todennäköisesti voitu parantaa lisäämällä mukaan enemmän välivideoita ja dialogia luomaan kokonaisuudesta enemmän elokuvamainen. Tarinaan olisi toivonut mukaan myös useampia henkilöitä. Nyt pääosin kaikki keskustelut käydään pelaajan ja Ghostin välillä. Kampanja on yllättävän lyhyt ja sen pelaa läpi noin kolmessa illassa.
Hahmoluokan valinta
Pelin alussa pelaaja pääsee valitsemaan itselleen sopivan Guardianin kolmesta vaihtoehdosta: Titan, Warlock tai Hunter. Titan luottaa lähitaistelukykyihin, Warlock taikuuteen ja Hunter nopeuteen. Luokat on pyritty luomaan sopivaksi erilaisille pelityyleille. Toisistaan erottelu tapahtuu kykyjen avulla ja luokille avataan sille kuuluvia kykyjä kokemuspisteiden avulla. Hahmoluokan sisällä on myös mahdollisuus valita kahden aliluokan väliltä. Toinen aliluokka ei ole heti käytössä, vaan se aukeaa pelaajan saavuttaessa tason 15. Kun kykyjä alkaa olla enemmän auki, tilanne muuttuu mielenkiintoiseksi, sillä tietyn kategorian kykyjä ei saa kaikkia päälle yhtä aikaa. Tällöin pelaaja joutuu pohtimaan minkä tyyppisen hahmon rakentaisi ja minkälaista pelityyliä haluaa noudattaa. Pienenä miinuksena voidaan mainita, että kyvyt aukeavat ennalta määrätyssä järjestyksessä ja viimeisten kykyjen avautumista joutuu odottelemaan pitkään. Normaalikykyjen lisäksi hahmoluokilla on luokkakohtaiset erikoiskyvyt, mitkä tekevät tuhoa todella paljon. Erikoiskykyjä ei kuitenkaan pysty käyttämään jatkuvasti, vaan niiden pitää antaa ensin latautua valmiiksi. Hahmoluokan valinnan jälkeen pelaaja pääsee valitsemaan hahmolleen haluamansa rodun ja sukupuolen. Rotuja Destinystä löytyy kolme: Ihminen, Exo ja Awoken. Jokaisen rodun hahmon ulkonäköä pystyy valinnan jälkeen vielä muokkaamaan monipuolisesti kasvojen osalta.
Destiny panostaa vahvasti moninpeliin ja sen on oltava jatkuvasti yhteydessä Bungien palvelimiin. Näin ollen PlayStation Plus on pakollinen hankinta PlayStation 4:llä pelattaessa. Myös kaikki Destinyn PvE tehtävät sisältävät 1-3 pelaajan moninpelin. Maksimissaan kolme pelaajaa voi liittyä samaan fire teamiin helpon käyttöliittymän avustuksella ja tämän jälkeen fire teamin johtaja päättää mitä aktiviteettia pelaajat lähtevät tekemään. Vaihtoehtoina ovat yksinpelikampanjan tehtävät, Patrol planeetoilla ja Strike-tehtävät. Kampanjatehtävät luonnollisesti kuljettavat Destinyn tarinaa eteenpäin. Patrol on Destinyn Free Roam, jolloin pelaajat päästetään planeetalle vapaasti rellestämään. Pelaajat voivat Free Roamin aikana tehdä planeetalta löytyviä pieniä tehtäviä, joiden suorittamiseen ei kulu kauan aikaa. Patrolin aikana on mukana planeetalla myös jatkuvasti muita pelaajia oman fire teamin ulkopuolelta. Näin maailmasta on saatu luotua elävämpi useiden Guardianien tutkiessa ympäristöä. Välillä random-pelaajat yhdistävät voimansa Public Eventeissä, jotka käynnistyvät planeetoille tiettyjen aikataulujen mukaisesti. Niissä on aina jokin tavoite, jonka suoritus arvoidaan tehtävän jälkeen. Kyseessä on usein vihollisten tuhoamista tai jonkun alueen puolustusta. Striket ovat yksittäisiä tehtäviä, johon lähdetään fire teamin kanssa. Jos itsellä ei ole fire teamia, peli etsii mukaan kaksi muuta pelaajaa automaattisesti ja liittävät heidät mukaan. Strike-tehtävät eivät paljon eroa yksittäisistä yksinpelitehtävistä, mutta palkinnot suorittamisesta ovat paremmat ja kunkin Striken lopettaa jokin hieman isompi loppuvihollinen. Jos vieläkään ei saa tarpeeksi vastusta, tarjolla on myös Raideja, joihin pääsee osallistumaan kuusi pelaajaa kerrallaan. Raidit vaihtuvat tietyin aikavälein ja niiden suorittamiseen menee pelaajien tasosta riippuen useampi tunti. Raidien vaikeustasokin on ruuvattu tappiin ja niihin ei ole mitään asiaa, jos kaikkien fire teamin jäsenien varusteet eivät ole kunnossa.
Destinyn aseet on jaettu kolmeen kategoriaan: pääase, toissijainen ase ja raskas ase. Jokainen kategoria sisältää erityyppisiä aseita. Pelaaminen suurimmaksi osaksi hoidetaan pääaseella, joita ovat pistoolit ja erilaiset rynnäkkökiväärit. Toissijaisista aseista löytyvät haulikot, tarkkuuskiväärit ja fusionkiväärit. Raskaat aseet sisältävät raskaat rynnäkkökiväärit ja singot. Aseissa on ihan kivasti vaihtelua ja valinnanvaraa riittää. Pelaaja varustaa hahmonsa lisäksi erilaisilla suojilla. Suojat lisäävät hahmon puolustusarvoa ja tuovat mahdollisesti hahmolle muita etuja. Sekä aseet ja suojat jaotellaan harvinaisuutensa mukaan tiettyihin värikategorioihin. Vihreät kamat ovat yleisimipiä ja keltaiset harvinaisimpia. Sekä suojia, että aseita päivitetään käyttöönoton jälkeen kokemuspisteillä. Aseita ja suojia saa joko droppeina vihollisilta, tehtävän lopuksi tai niitä voi ostaa. Droppeihin liittyy myös Destinyn yksi suurimmista ongelmista, ne tulevat täysin randomina. Tuntuu, ettei sillä ole mitään merkitystä millä levelillä tai miten tehtäviä suorittaa. Pelin pitäisi palkita hyvistä suorituksista, mutta ei.
Ken on Guardianeista kovin?
Destinyn PvP kantaa nimeä Crucible, joka aukeaa pelaajan saavuttaessa levelin 5. Ennen Cruciblen pelaamista, kannattaa yksinpeliä kuitenkin pelailla jonkin verran eteenpäin, jotta käyttöön saa avattua enemmän aseita ja hahmoluokan erikoiskykyjä. Pelissä avatut ja kerätyt erikoiskyvyt sekä aseet siirtyvät pelaajan mukana Crucibleen. Aseiden tekemät damaget kuitenkin tasoitetaan niin, että kaikkien pelaajien aseet ovat samalla tasolla ja kaikki pelaajan keräämät ylimääräiset armorit nollataan. Käytössä on siis vain aseet ja pelaajan avaamat kyvyt. Huomasin pelatessa, että ainakin itse pärjäsin parhaiten vihreän luokan aseilla, vaikka ne ovat yleisempiä. Cruciblessa ei siis kannata todellakaan liikaa tuijottaa aseiden leveleihin tai harvinaisuuteen, vaan valita itselleen parhaiten sopiva ase.
Pelimuotoja Cruciblesta löytyy vakiona neljä: Control, Clash, Rumble ja Skirmish. Näyttäisi myös siltä, että viikonlopun ajaksi aukeaa aina jokin viides pelimuoto normilistojen ulkopuolelta. Pelimuodot ovat melko perinteisiä lipun valtauksesta deathmatchiin. Pienissä kartoissa vihollisia ei tarvitse kauaa etsiä. Pari poikkeusta on kuitenkin mukana ja niissä taistelua käydään myös muutamalla järeämmällä kulkuneuvolla. Pelaajamäärä eri pelimuotojen välillä vaihtelee kuudesta kahtentoista.
Vaikka kartat ovat pieniä ja väkeä paljon, Cruciblessa ei kuitenkaan tarvita kovin nopeita refleksejä. Vastustajat eivät kuole helposti ja eliminoimiseen tarvitaan useampi osuma. Tästä syystä ratkaisee enemmän se, mihin vastustajaa ampuu. Samalla systeemi kannustaa pelaajia liikkumaan yhdessä, sillä lähes aina se auttaa selviytymään kohtaamisista hengissä. Poikkeuksena ovat tilanteet, kun pelaajalla on erikoiskyky latautunut, sillä niiden avulla monen pelaajan instakillit ovat mahdollisia. Cruciblen karttasuunnittelu on onnistunutta ja mukana ei ole oikeastaan kuin yksi huono kartta. Tosin senkin huonous mielestäni perustuu siihen, että pidän Destinyn pienistä kartoista enemmän kuin isoista. On myös ollut mukava huomata, että Cruciblessa matsit menevät todella harvoin toisen tiimin totaaliseksi dominoimiseksi.
Grindausta kauneissa maisemissa
Visuaalinen ilme Destinyssä on onnistunut, vaikka grafiikoissa olisi osittain parantamisen varaa. Planeetat ovat tyylikkään näköisiä ja niihin on saatu luotua sopivasti omanlaista tunnelmaa ja vaihtelua. Grafiikoiden heikkouden huomaa helposti kasvillisuutta sisältävillä planeetoilla. Se on kuin jostain muutaman vuoden vanhasta pelistä ja ei näytä sopivan pelin muuten hiottuun ulkoasuun. Planeetat ja luolastot mitkä eivät kasvillisuutta sisällä, näyttävät todella hyvältä. Olisi ollut suotavaa, että Destinyä ei olisi julkaistu ollenkaan vanhoille konsoleille, jolloin uusien konsoleiden tehot olisi voitu hyödyntää paremmin ja kasvillisuuden kaltaiset asiat olisi saatu mallinnettua paremmin.
Jos Destinyn visuaalinen ilme ei ehkä ole ihan täydellinen, sen soundtrack taas on. Pelistä löytyvät musiikit ovat loistavat ja ne muuttuvat hienosti pelin tilanteiden mukaan luoden tunnelmaa. Dialogi Destinyssä koostuu pääosin Ghostin höpinöistä ja äänen laitteelle on antanut Game of Thronesista tuttu Peter Dinklage. Alpha- ja beta-versiossa höpinät herättivät lähinnä hilpeyttä, mutta onneksi lopulliseen versioon dialogi on saatu kuulostamaan paremmalta.
Bungie varoitteli jo etukäteen, että peli alkaa vasta kun pelaaja pääsee Destinyn maksimilevelille, joka on 20. Varoitus hieman ihmetytti, sillä viimeinen kampanjatehtävä on tason 18 tehtävä. Levelin 20 raja ei kuitenkaan ole ehdoton. Paremmissa suojissa on light-arvo, jonka avulla levelin saa nousemaan yli 20:n. Kokemuspisteitä ei siis enää tarvita tason nostamiseen, vaan lopullinen hahmon leveli riippuu varusteista.
Kun Destinyn kampanja on läpäisty, se muuttuu Diablon tyyliseksi tehtävien uudelleen pelailuksi vaikeammalla vaikeustasolla. Jotta tehtävät pystyisi suorittamaan vaikeutettuna, tarvii pelaaja tietysti parempia aseita ja suojia, jotka sisältäisivät mahdollisimman paljon lightiä. Parempia varusteita saa joko pelaamalla Destinyn tarjoamia tehtäviä ja luottamalla onneen hyvien varustedroppien toivossa. Toinen vaihtoehto on kerätä resursseja varusteiden ostoon, joko tehtävistä tai Cruciblesta. Grindaukseen uppoaa aikaa, sillä parhaimpien kamojen Drop Rate on todella matala ja tippuminen on tuurista kiinni. Jos taas varusteita haluaa ostaa, se vaatii paljon resursseja.
Resursseissa on viikoittainen maksimi, joten niitä ei heti pysty tarpeeksi keräämään kaikkien varusteiden ostamiseksi. Käytännössä resurssien hankkiminen vie aikaa vähintään kaksi viikkoa. Grindauksen tylsyyteen helpotusta tuo Towerista saatavat bountyt ja tehtävät, jotka vaihtuvat tasaisin väliajoin. Tower on paikka, johon pelaajat voivat mennä tehtävien välissä tapaamaan muita Guardianeja tai tekemään ostoksia. Bountyjen avulla pelaaja saa nopeammin kokemuspisteitä, reputationia ja erillisiä pisteitä, joilla kauppojen tavarat ostetaan.
Pelattavuudeltaan Destiny menee helposti konsolipelien top kolmoseen. Kontrollit ovat todella hyvät ja hahmo tottelee ohjainta. Jos jotain kritiikkiä pitää kaivaa, niin automaattinen tähtäys tarttuu aika ärhäkästi vihollisiin ja välillä tähtäys lähtee seuraamaan toista vihollista ammuttaessa. Tosin autoaimin ansiosta tähtääminen on miellyttävää ja tateilla sohimiseen ei niin helposti pala hihat. Planeetat ovat kohtuu isoja ja jaettu muutamaan eri alueeseen. Liikkuminen alueiden välillä on nopeaa. Mitään täydellistä avoimen maailman tuntua ei pääse missään vaiheessa planeetoilla tulemaan, sillä alueet ovat kohtuu rajattuja. Tosin kaikennäköisiä luolastoja ja käytäviä tuntuu löytyvän yllin kyllin.
Miinusta tulee pitkistä latausajoista. Latausajat häritsevät tehtäville ja Toweriin siirryttäessä Orbitin kautta. Orbitilla ei ole oikeen mitään muuta roolia kuin esitellä pelaajan omistamaa avaruusalusta, joten on vähän turha kierrättää pelaajaa aina Orbitin kautta matkalla Towerille tai sieltä pois. Tilannetta helpottaisi jos Towerilta voisi hypätä suoraan tehtäviin. Destiny alkaa myös ajanmyötä toistamaan todella paljon itseään. Tehtävät ovat periaatteessa samanlaisia, mene paikkaan x ja tapa kasa vihollisia. Tilannetta ei myöskään auta se, että planeetalle tehtäville mentäessä pelaaja spawnaa planeetalle aina samaan paikkaan ja lähtee siitä kohti kohdetta. Planeetoilla vihollisten spawnitkin ovat aina samoissa paikoissa ja uudelleen lyhyin aikavälein. Tekoälyssä olisi paikoitellen parantamisen varaa. Yleensä homma toimii kuten pitää, mutta välillä vihollisten liikkuminen tuntuu rajoittuneelta. Esimerkkinä, etteivät viholliset aina osaa tulla portaita tai ne jäävät jonkun esteen taakse ampumaan pelaajaa ilman toivoa osumisesta.
Yhteenveto
Fiilikset Destinystä ovat hieman ristiriitaiset. Odotetunlainen eeppinen yksinpelitarina jäi näkemättä. Tilalla olikin enemmän Diablomainen pelikokemus grindauksen ja loottien metsästämisen merkeissä. Jos suuri osa pelielämyksestä tulee niistä, sen toivoisi olevan kunnossa. Nyt samojen ympäristöjen sekä tehtävien toistuminen ja täysin summittainen loot drop syövät peli-iloa. Mikäs sen hauskempaa, kun Crucibelissa huonoin pelaaja saa harvinaisen violetin tavaran ja erän paras pelaaja jää nuolemaan näppejään.
Vaikka Destinyssä on puutteita, sitä on tullut pelattua julkaisusta lähtien joka ilta. Sen pariin palaa aina parempien aseiden ja suojien toivossa. Niiden avulla pystyisi suorittamaan tehtäviä, joita ei vielä ole päässyt läpi. Ongelmana tässä on kuitenkin se, että tehtäviä ei montaa ja ne muutekin toistavat itseään. Vaikea sanoa milloin mitta tulee lopullisesti täyteen. Destinyn parissa viihtymistä varmasti edesauttaa myös hyvä peliporukka. Yksin pelatessa kokemus voi jäädä vähän valjuksi, koska taktiikoita vaikeampiin tehtäviin ei pysty kunnolla sopimaan. Kun tehtävät alkavat puuduttaa, on välillä hyvä siirtyä pelaamaan Crucibelia, joka on toimiva ja sen parissa saa kulutettua helposti aikaa. Destinyn audiovisuaalinen ilmekin on pääosin kunnossa ja pelattavuus huippuluokkaa, peliä voi suositella varauksella jos sopiva peliporukka löytyy ja grindaaminen ei häiritse. Muuten Destinyllä ei ole paljon annettavaa.
Plussat [+] | Miinukset [-] |
+ Musiikit + Kaunis + Crucible | - Toisto - Loottijärjestelmä - Latausajat |
Arvosana: 7.5/10
MAINOS
MAINOS
1
14.02.2023 08:58
#1
1