Unohditko salasanan?

Valikko
  • Etusivu
  • Keskustelu
  • Artikkelit
  • Tiedostot
  • Galleria
  • Yhteisöt
  • Käyttäjät
  • Palaute
Suodata sisältöä:
  • » BF3
  • » BF4
  • » CoD:BO2
  • » CoD:Ghosts
  • » CS:GO
  • » Dota 2
  • » Indie
  • » Lanit
  • » LoL
  • » SC2
  • » Yleinen
  • » KAIKKI PELIT
Online: 222
Artikkelit > Yleinen

Arvostelussa Asus ROG G20

jaa kirjanmerkki
Yleinen / 17.04.2015 18:09 / Kirjoittanut Bananazorzoffline

ROG G20AJ


  • Emolevy: Intel H97
  • Prosessori: Intel Core i7-4790 3,6 GHz
  • Keskusmuisti: DDR3 16GB
  • Näytönohjain: GeForce GTX980 (muisti 4GB DDR5)
  • Optinen asema: DVD Supermulti
  • Tallennusmuisti: 256GB SSD + 2TB mekaaninen (7200 rpm)
  • Mitat: 10,4 x 35,8 x 34 cm
  • Liitännät: 4 x USB 3.0, 4 x USB 2.0, HDMI, RJ-45, jakki sisään, 3 x jakki ulos
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 8.1 64-bit
  • Kotisivut
kuva


Ensimmäisen kerran koneen nähtyäni en voinut kuin hämmästellä sen pientä kokoa. Kun yritin hahmottaa minkälaisia komponentteja se sisältää, oli vaikea kuvitella moisen tehon mahtuvan tähän kokoon. Koon lisäksi painoa ei ole kertynyt paljoa kuutta kiloa enempää. Ulkonäöltään G20:n voisi melkein kuvitella olevan isokokoinen konsoli, sillä muotoilu on epäilyttävän paljon nykyisen konsolisukupolven kaltainen. Toisin kuin konsoleissa, G20:n koteloon on sijoitettu myös värivaloja sen etu- sekä alapuolelle. Värejä voi vaihtaa koneesta Asuksen hallintapaneelin kautta ja ne saa halutessaan myös pimeiksi.

Arvosteluun saatu G20 on sarjansa tehokkain ja se sisältää Intelin i7-sarjan 4790 -prosessorin, GeForce GTX-980 -näytönohjaimen sekä 16 gigatavua muistia. Käyttöjärjestelmä on asennettu nopealle SSD-levylle, mikä tarkoittaa tietokoneen käynnistymistä alle kymmeneen sekuntiin. Tarvittaessa SSD:lle saa asennettua myös muita ohjelmia ja pelejä, riippuen sen koosta eri kokoonpanoissa.

Valtaosa tietokoneen kapasiteetista koostuu kuitenkin perinteisestä mekaanisesta kovalevystä, jonka tilavuus mallista riippuen voi olla aina yhdestä kolmeen teratavua. Koneen koon puolesta sisälle tuskin saa lisätilaa mahtumaan, joten mikäli sellaiselle syntyy tarve, täytyy vanha kovalevy vaihtaa isompaan tai tyytyä käyttämään ulkoisia kovalevyjä.

Koko tuntuu muutenkin olevan erittäin tarkasti mitoitettu, mikä rajoittaa sen mahdollista päivittämistä tulevaisuudessa. Hätä ei kuitenkaan ole niin paha, sillä etenkin arvostelussa olleessa mallissa teho tulee riittämään melko pitkälle tulevaisuuteen. Halvemmissa malleissa takaraja voi kuitenkin tulla vastaan nopeammin kuin mitä siltä toivoisi. Tällä hetkellä kaikki kokoonpanot kuitenkin pyörittävät uusimpia pelejä ongelmitta. Koneesta löytyy myös tuki Bluetoothille sekä langattomalle Internetille perinteisen ethernet-liitännän jatkoksi, mitkä mahdollistavat tietokoneen käytön olohuoneen pelikoneen lisäksi myös kätevänä mediakoneena. Kaikissa suhteissa se ei kuitenkaan päihitä uusia konsoleita, sillä konsoleissa olevaa Blu-Ray-asemaa ei tietokoneesta löydy, vaan tilalla on perinteisempi DVD-asema.

kuvakuvakuva


G20:n pieni koko tuo mukanaan myös muutamia ongelmia, joiden kanssa konsolit ovat taistelleet jo pitkään. Kun sen pieni koko mahdollistaa sijoituksen myös ahtaisiin nurkkiin piiloon, syntyy ilmanvaihdossa ongelmia. Pieneen koteloon ei mahdu asentamaan valtavia jäähdyttimiä prosessorille tai näytönohjaimelle, milloin sijainnista riippuen prosessorin lämpötilat voivat pyöriä jopa 50 asteen paremmalla puolella kun kone on valmiustilassa. Vaikka tämä lämpötila ei vielä ole tietokoneelle vaarallinen, voivat vastaavanlaiset lämpötilat nopeasti nostaa myös huoneen lämpötilaa. Tietokoneen lämpötilaennätykset pysyivät kuitenkin kohtuullisesti alle 80 asteessa mikäli kone on tehokäytössä.

Jäähdytyksen suunnittelulla on onnistuttu laskemaan tietokoneen päästämää ääntä huomattavasti. Vähän yli 20 desibelin äänenvoimakkuus valmiustilassa on erittäin hiljainen, eikä koneesta voisi katsomalla tietää sen olevan päällä, mikäli kotelon valot ovat pois päältä. Kone myös pysyy valtaosan ajasta hiljaisena. Satunnaiset tuulettimien puhallukset rauhoittelevat kuumentuneita osia, jolloin äänenvoimakkuus nousee selvästi. Myös vaativimmissa tehtävissä tuulettimet käyvät kierroksilla ja siitä lähtevä ääni on merkittävä. Mikäli tehokäyttö on jatkuvaa voi tuulettimet käydä pitkiäkin aikajaksoja äänekkäinä tehokäytön jälkeenkin.

Sähkön käytössä G20 yllätti positiivisesti. Etenkin arvostelukappaleen tehokkaista osista huolimatta kone ei syönyt tavallista konetta enempää sähköä esimerkiksi kesken pelin. Valmiustilan sähkön käyttö on kuitenkin keskiverto tietokonetta hieman suurempi, joten koneen pitäminen suotta päällä voi näkyä pidemmällä aikavälillä pienenä sähkölaskun nousuna. Koneen saa tarvittaessa kuitenkin Eco Energy -tilaan, jolloin virrankäyttö laskee huomattavasti noin 20 wattiin. Eco Energy -tila on kuitenkin epäkäytännöllinen saada päälle. Se vaatii, että kiinnität joko yhden tai kaksi näyttöä siten, että yksi johto menee kiinni näytönohjaimeen ja toinen emolevyn HDMI-ulostuloon. Mikäli käytössä on vain yksi näyttö, josta ei löydy kahta liitintä, ei Eco Energy -tilaa voi aktivoida.

Sähkön käyttö tuo myös esille yhden koneen merkittävimmistä miinuksista: sen kaksi ulkoista virtalähdettä. Nämä kaksi tiiliskiveä vaativat molemmat oman paikkansa pistorasiassa, mikä ei välttämättä kaikkien mieltä lämmitä. Virtalähteet on sentään niputettu omaan telineeseen, jolloin niiden siirtely ja asettelu on huomattavasti helpompaa. Muovinen teline kuitenkin omalta osaltaan rajoittaa ilmanvaihtoa, jolloin virtalähteiden asetteluun joutuu myös kiinnittämään huomiota välttääkseen turhan kuumenemisen.

Kuten lähes kaikki valmiit pakettikoneet, myös G20:ssa on merkittävä määrä erilaisia esiasennettuja ohjelmia aina virusturvasta Asuksen omiin sovelluksiin. Useiden ohjelmien kanssa ongelmaa ei synny, mikäli niille oikeasti on tarvetta, mutta koneesta löytyy vääjäämättä useita erilaisia ohjelmia, joille moni ei keksi mitään käyttöä. Vaikka ohjelmista pääsee poistamalla eroon, ei käyttäessä voi kuin ajatella kaiken sen tauhkan määrää, joita kone pyörittää taustalla turhaan. Useimmat koneessa olevat esiasennetut ohjelmat ovat myös enemmissä määrin sekavia, eikä moni välttämättä koskaan tule käyttämään niitä.

kuvakuvakuva


Esimerkiksi Asuksen omassa GameFirst-ohjelmassa löytyy erilaisia ominaisuuksia rajoittamaan muiden ohjelmien Internet-yhteyksiä, mikä puolestaan sallii suuremman kaistan pelejä varten. Paperilla ajatus kuulostaa hienolta, mutta käytännössä se on melko kaukana siitä. Ohjelma oli omalla kohdalla asetettu vakiona hidastamaan muita yhteyksiä ja se tuntui tekevän sitä, vaikka yhtään peliä ei ollut käytössä. Noin puolen tunnin etsimisen jälkeen löysinkin asetuksista oikean napin, jolla rajoitukset poistuivat ja tietokone sai koko kaistan käyttöönsä. Vaikka valmiita pakettikoneet ovatkin usein optimaalisia etenkin niille käyttäjille, joita ei pienet nippelitiedot ja säädöt kiinnosta, voin kuvitella vastaavanlaisten ongelmien aiheuttavan runsaasti harmaita hiuksia, kun homma ei täysin toimikaan niin kuin sen pitäisi. Tämänlainen kaistan priorisointi ei yleensä tuo niin merkittäviä etuja, kuin mitä kannessa mainitaan, sillä kaistan lisäksi myös tietokoneen resursseja säästää pelin aikana turhien ohjelmien sulkeminen.

Kokonaisuutena G20 on kuitenkin erittäin tehokas pelikone ahdettuna hyvin pieneen tilaan. Sen saa kätevästi mahtumaan niin olohuoneeseen kuin työpöydän alle. Erittäin hiljaisena toimiva tietokone takaa, etteivät pelit tai elokuvat häiriydy koneesta lähtevän äänen vuoksi. Hiljaisuudesta huolimatta kone osaa kuitenkin pitää itsensä melko viileänä, vaikkakin jäähdytyksessä voisi olla parantamisen varaa. Koneen mukana tulevat ulkoiset virtalähteet ovat aina iso miinus, etenkin kun G20:n tilanteessa niitä on vielä kaksi.

Kotelossa on rohkea ja tyylikäs suunnittelu ja siinä olevien valojen värien vaihtaminen mahdollistaa koneen sijoittelun sopimaan mihin tahansa värimaailmaan. Nykyisten tehojensa puolesta sillä voi helposti pelata Full HD- sekä WQHD-resoluutioilla ongelmitta. Halvemmissa versioissa raja tulee kuitenkin nopeammin vastaan samoin kuin koneen päivittämisen haaste.

kuva


Vertailukoneen tiedot:
Prosessori: Intel Core i7 4770K @ 3,5 GHz
Näytönohjain: GeForce GTX 780 3GB
Muisti: 16GB 1600MHz DDR3

Plussat [+]Miinukset [-]
+ Tehokas- Ulkoiset virtalähteet
+ Pienikokoinen- Raudan päivittämisen mahdollisuudet
+ Hiljainen
+ Tyylikäs kotelo

Arvosana: 4/5


Lue myös arvostelut: ROG PG278Q ja ROG Sica


Uusimmat
Arvostelussa Battleborn
Arvostelussa HyperX Cloud Revolver
Arvostelussa Quantum Break
Arvostelussa Rainbow Six: Siege
Arvostelussa Asus ROG GR8
Arvostelussa Asus ROG G501J
Arvostelussa Asus ROG G20
Arvostelussa Asus ROG PG278Q
Arvostelussa Asus ROG Sica
Arvostelussa Cities: Skylines

MAINOS

MAINOS



KOMMENTIT (3)

1

avatar
-=Fi[X]er=-offline
18.04.2015 00:26
#1
Montakos vuotta tälläsellä vehkeellä pärjää pelikoneena? Tuntuu että pari kolme vuotta sitten olleet huippu tykit on jo perus kauraa...
avatar
Bananazorzoffline
18.04.2015 01:00
#2
-=Fi[X]er=- sanoo:

Montakos vuotta tälläsellä vehkeellä pärjää pelikoneena? Tuntuu että pari kolme vuotta sitten olleet huippu tykit on jo perus kauraa...


Koneillahan pärjää pitkälle ongelmitta hyvin, mutta pelien kehittyessä tulee raja grafiikoissa vastaan aikanaan. Arvostelussa olleessa mallista löytyy GTX-980, jolla pelaaminen onnistuu vielä pidemmänkin ajan päästä, kun taas muissa G20 versioissa se vaihtelee. Esimerkiksi yksi myynnissä olevista malleista sisältää GTX-750 näytönohjaimen, jolla tuskin muutaman vuoden päästä pelaa täysillä grafiikoilla uusimpia pelejä.
avatar
-=Fi[X]er=-offline
18.04.2015 10:17
#3
Bananazorz sanoo:

-=Fi[X]er=- sanoo:

Montakos vuotta tälläsellä vehkeellä pärjää pelikoneena? Tuntuu että pari kolme vuotta sitten olleet huippu tykit on jo perus kauraa...


Koneillahan pärjää pitkälle ongelmitta hyvin, mutta pelien kehittyessä tulee raja grafiikoissa vastaan aikanaan. Arvostelussa olleessa mallista löytyy GTX-980, jolla pelaaminen onnistuu vielä pidemmänkin ajan päästä, kun taas muissa G20 versioissa se vaihtelee. Esimerkiksi yksi myynnissä olevista malleista sisältää GTX-750 näytönohjaimen, jolla tuskin muutaman vuoden päästä pelaa täysillä grafiikoilla uusimpia pelejä.


Selvä jospa sitä ny päivittäs pakettinsa kunnon rautaan niin voisin tuollaisen kahen tontun koneen ostaakkin jos sillä pärjää viellä 2020v edes jotenkin :)
Osallistu keskusteluun ja rekisteröidy sivustolle.
Lukossa alkuun 

1

© Copyright 2004 - 2021 Finnish Gaming Community ry
Contact » Mediatiedot » Rekisteriseloste » Käyttöehdot » Ylläpitäjät » Yhteistyössä » Palaute » Uutisvinkki » Hae ylläpitoon » RSS » 0.0294 sekuntia
Nebula
EA
SEUL ry
Battlefield 1942
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield: Vietnam
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield 2
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield 2142
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield Heroes
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield: Bad Company
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield 1943
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Battlefield: Bad Company 2
Uutiset
Pelitiedot
Battlefield 3
Uutiset
Pelitiedot
Battlefield 4
Uutiset
Call of Duty
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Call of Duty: United Offensive
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Call of Duty 2
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Call of Duty 4
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Call of Duty: World at War
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Modern Warfare 2
Uutiset
Pelitiedot
Call of Duty: Black Ops
Uutiset
Pelitiedot
Call of Duty: Modern Warfare 3
Uutiset
Call of Duty: Black Ops 2
Uutiset
Half-Life 2
Pelitiedot
Tiedostot
Counter-Strike
Uutiset
Pelitiedot
Counter-Strike: Source
Uutiset
Pelitiedot
Counter-Strike: Global Offensive
Uutiset
Team Fortress 2
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Left 4 Dead
Uutiset
Pelitiedot
Tiedostot
Left 4 Dead 2
Uutiset
Pelitiedot
Portal 2
Uutiset
Pelitiedot
Indie-pelit
Uutiset
Lanit
Uutiset
Medal of Honor: Warfighter
Uutiset
ShootMania
Uutiset
Starcraft 2
Uutiset
Pelitiedot